Wat is Multipel Myeloom

Wat is er aan de hand?

Multipel Myeloom (Multipel Myeloom) of de ziekte van Kahler is een vorm van kanker waarbij plasmacellen gaan woekeren in het beenmerg. Beenmerg vindt men vooral ter hoogte van het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels. In dat beenmerg zitten stamcellen die zich kunnen ontwikkelen tot de verschillende soorten bloedcellen. In het beenmerg ontwikkelen elke dag stamcellen zich tot bloedcellen: witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Sommige stamcellen ontwikkelen zich tot kleine witte bloedcellen, de zogenaamde lymfocyten. De 2 grote groepen van lymfocyten zijn de B cellen (B lymfocyten) en de T cellen (T lymfocyten).

Plasmacellen ontwikkelen zich op hun beurt dan weer uit B cellen. Deze ontwikkeling vindt niet alleen plaats in het beenmerg, maar ook in de lymfeknopen (lymfevaatstelsel). Plasmacellen zijn gespecialiseerd in de aanmaak van antistoffen tegen virussen en bacteriën en spelen aldus een belangrijke rol in onze natuurlijke afweer tegen infecties. Bij Multipel Myeloom  ontstaat een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg waardoor verschillende problemen kunnen ontstaan.

Welke boosdoener is verantwoordelijk voor mijn ziekte?

Jammer genoeg bestaat er hier geen duidelijk antwoord op. De oorzaak van Multipel Myeloom  is onzeker. Er zou een verband kunnen bestaan met blootstelling aan bepaalde chemicaliën, straling, virussen, erfelijke factoren of een verzwakt afweersysteem. Harde bewijzen zijn er voorlopig echter niet.

Wat we wel weten

  • Multipel Myeloom komt voornamelijk voor bij zestig-plussers en iets meer bij mannen dan bij vrouwen.
  • De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 69 jaar,
  • In slechts 5% van de gevallen wordt Multipel Myeloom  vastgesteld bij mensen jonger dan 40 jaar.

 

Jouw beoordeling: Geen (2 Stemmen)

Meer weten over